Jump to content

Custom Search




Welcome to the C-MAX Hybrid Forum


Sign In  Log in with Facebook

Create Account
Welcome to the C-MAX Hybrid Forum. You must register to create topics or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Here's some member benefits:
  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members
  • Create photo albums and post images. . .more!
Click here to create an account now
 
Guest Message by DevFuse

Get you C-MAX Hybrid Registered in the official Ford Authorized Registry. More here.


Photo
- - - - -

Getting GPS Module Replaced!

GPMS GPS

  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#1 OFFLINE   ArizonaEnergi

ArizonaEnergi

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 430 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationArizona
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Energi 302A

Posted 30 April 2013 - 05:32 PM

We took our C-Max into the dealer today to have the GPS system looked at and they concluded, rightly so, that a new GPSM was required.  They didn't have one, as they are only obtained when a Repair Order calls for one, but another dealer allegedly had one but upon sending someone over there they discovered their inventory was wrong, they had none, so our Service Advisor immediately ordered one from Ford and it is suppose to be here Thursday.

 

So, hopefully, Thursday or Friday we hope to have our GPS working properly, then all that will remain is the 3.5.1 update and another day spent at the dealer.  I will post the outcome.

 









Lose this advertisement by becoming a member. Click here to create a free account.


#2 OFFLINE   Jus-A-CMax

Jus-A-CMax

    Brother Jus

  • Moderators
  • 3,246 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • LocationSan Fernando, CA
  • My C-MAX's Year:Decline
  • Current Vehicle:SEL

Posted 30 April 2013 - 05:47 PM

Mine is in the shop as well, hopefully, its the same issue and conclusion as well :)



#3 OFFLINE   ArizonaEnergi

ArizonaEnergi

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 430 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationArizona
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Energi 302A

Posted 30 April 2013 - 05:59 PM

Yes, I saw your post on the horror, the horror!, of having to drive a common car after becoming accustomed to the luxury of the C-Max and had great sympathy for you.  Fortunately, I think, our dealer isn't wanting to keep ours overnight (yet) for the repair.  I'm just hoping they don't screw up the dash in getting to everything.



#4 OFFLINE   Jus-A-CMax

Jus-A-CMax

    Brother Jus

  • Moderators
  • 3,246 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • LocationSan Fernando, CA
  • My C-MAX's Year:Decline
  • Current Vehicle:SEL

Posted 30 April 2013 - 06:07 PM

Yes, I saw your post on the horror, the horror!, of having to drive a common car after becoming accustomed to the luxury of the C-Max and had great sympathy for you.  Fortunately, I think, our dealer isn't wanting to keep ours overnight (yet) for the repair.  I'm just hoping they don't screw up the dash in getting to everything.

Hee..c'mon, its a biplane. It has some nostalgic value in there, somewhere... ;) 



#5 OFFLINE   armoredsaint

armoredsaint

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 312 posts
  • Region:Decline
  • LocationUSA
  • Current Vehicle:2013 C-Max SEL 302A/DRL

Posted 30 April 2013 - 06:57 PM

wow that stinks, what caused the module to go bad?



#6 OFFLINE   ArizonaEnergi

ArizonaEnergi

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 430 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationArizona
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Energi 302A

Posted 30 April 2013 - 07:03 PM

wow that stinks, what caused the module to go bad?

It was bad from the get-go and is a common problem with many C-Max's and other Ford products.  My YouTube video of the problem is here:



#7 OFFLINE   armoredsaint

armoredsaint

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 312 posts
  • Region:Decline
  • LocationUSA
  • Current Vehicle:2013 C-Max SEL 302A/DRL

Posted 30 April 2013 - 07:33 PM

whoa i think i might have that issue  - i thought it was lag from the stupid SD card. i have 3.5.1 and picked-up last week from a special order.



#8 OFFLINE   ArizonaEnergi

ArizonaEnergi

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 430 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationArizona
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Energi 302A

Posted 30 April 2013 - 07:51 PM

I originally thought it was a software problem since I have the older 3.1.3 software and A3 SD card maps but some people with that version reported no problems, and some people started to report that replacing the GPS Module fixed their problem.  A good thread on this is: http://fordcmaxhybri...works-properly/



#9 OFFLINE   zhackwyatt

zhackwyatt

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 829 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationPhoenix, AZ
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:'13 C-Max Sel 303A

Posted 30 April 2013 - 10:30 PM

I originally thought it was a software problem since I have the older 3.1.3 software and A3 SD card maps but some people with that version reported no problems, and some people started to report that replacing the GPS Module fixed their problem.  A good thread on this is: http://fordcmaxhybri...works-properly/

I can't remember, was your nav always wrong, or was it just sometimes?

 

Mine is only wrong sometimes.



#10 OFFLINE   ArizonaEnergi

ArizonaEnergi

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 430 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationArizona
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Energi 302A

Posted 30 April 2013 - 11:30 PM

Mine is fairly accurate when I start out and are driving slow, with the point of the arrow slightly behind my true location.  As I speed up to 40-45 the arrow gets even further behind and is typically 100 feet behind my true location as I'm driving.  When I stop it remains behind.  If stopped and making a turn usually the arrow will shift forward to the road I'm on and continue to trail behind.

 

The problem arises if I make a turn without stopping.  The GPS detects the turn and makes the turn but its 100' behind me so all of a sudden its 100' either to the right or left of my position.  It that happens to be a road it will jump to the road and if I was using the navigation it tells me I'm on the wrong road.  Actually, with this problem navigation is impossible to use.

 

Add turns to the drive and the location indicator gets totally screwed up.  The "good" thing is that this condition is totally reproducible.  Drive the same road at the same speed and make the same turns and the indicator will always behave the same way.

 

Here's where it always ends up when I turn into my neighborhood.  A nice 600' gap between the indicator tip and where my car is.

 


Attached File  CMax GPS Error 2.jpg   31.96KB   14 downloads


Edited by ArizonaEnergi, 30 April 2013 - 11:33 PM.


#11 OFFLINE   joe

joe

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 202 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • Locationvirginia
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:2013 c-max sel

Posted 01 May 2013 - 05:11 PM

I had this problem from day one.   Sometimes it was accurate but most of the time it showed me off road.  I had the GPS module replaced recently and have had no problems since.  I have the A3 card and older software version. 



#12 OFFLINE   zhackwyatt

zhackwyatt

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 829 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationPhoenix, AZ
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:'13 C-Max Sel 303A

Posted 01 May 2013 - 05:39 PM

I had this problem from day one.   Sometimes it was accurate but most of the time it showed me off road.  I had the GPS module replaced recently and have had no problems since.  I have the A3 card and older software version. 

Yeah me too.  I'm trying to figure out what will fix my problem?  The recalibration or the gps module replaced.

 

I plan on taking it in as soon as the MFT update is out, so I can have them fix that and a couple of fit and finish issues and the rear liftgate not closing.



#13 OFFLINE   ArizonaEnergi

ArizonaEnergi

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 430 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • LocationArizona
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Energi 302A

Posted 01 May 2013 - 07:14 PM

I had taken mine in a few weeks ago for the SB 13.3.11 software fix but I already had the current version (three hours of my life I won't get back.  Oh wait, I got some free cookies.  Never mind.).  I was going to wait to do both the GPSM and the Sync  update at the same time but decided to go ahead with the GPS fix as I got a trip coming up and who knows when the hell they're going to release 3.5.1.  Also, the GPS fix requires time for the techs to verify the problem, AND they may not have the module in stock as it appears to be a "as needed" warranty item.


Edited by ArizonaEnergi, 01 May 2013 - 07:26 PM.


#14 OFFLINE   joe

joe

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 202 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • Locationvirginia
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:2013 c-max sel

Posted 02 May 2013 - 06:45 PM

I had to wait half a week for the tech to get the module and then when it arrived, had to schedule to bring C-Max into the shop.



#15 OFFLINE   Jus-A-CMax

Jus-A-CMax

    Brother Jus

  • Moderators
  • 3,246 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • LocationSan Fernando, CA
  • My C-MAX's Year:Decline
  • Current Vehicle:SEL

Posted 02 May 2013 - 08:45 PM

Galpin replaced my GPS, the service manager is not promising anything (and he was honest) but as far as he can test, the new module was flawless. I drove it back to my home and it was spot on, added a few 90* turns and it was cool. Still taking me a while to adapt back to the hybrid driving...ssssh.....anyway, we'll see.



#16 OFFLINE   Laurel

Laurel

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 1,440 posts
  • Region:Decline
  • LocationCanada
  • My C-MAX's Year:Decline
  • Current Vehicle:SEL

Posted 02 May 2013 - 09:03 PM

Jus since you had the GPS replaced, does that mean when the new SD card comes out you won't have to have anything done--just put in the new card?



#17 OFFLINE   ScubaDadMiami

ScubaDadMiami

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Platinum Member
  • 1,408 posts
  • Region:U.S. Southern Atlantic
  • LocationMiami Beach, Florida
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:SEL, 303A, Panoramic Roof

Posted 02 May 2013 - 09:22 PM

Jus, that is great to hear.  This is why I don't worry so much about most of the issues that have come up (MFT, lift gate, battery, GPS, NAV).  Ford seems to be working on them, fixing them, and narrowing down the issues.



#18 OFFLINE   Jus-A-CMax

Jus-A-CMax

    Brother Jus

  • Moderators
  • 3,246 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • LocationSan Fernando, CA
  • My C-MAX's Year:Decline
  • Current Vehicle:SEL

Posted 02 May 2013 - 09:33 PM

Jus, that is great to hear.  This is why I don't worry so much about most of the issues that have come up (MFT, lift gate, battery, GPS, NAV).  Ford seems to be working on them, fixing them, and narrowing down the issues.

I am going to be honest here and candid, imo - your dealer will work their butt off for you but from the vibe I am getting, Ford is not acknowledging any issues with the GPS but you have to take your CMax in, show them the proof that the Nav is playing up and then the dealer will work on the issue. Galpin Ford worked hard on mine, I know, they had the car for 4 days now and they eventually replaced the module and they were generous to lend me the Focus as a loaner. I cannot say enough how they kept me up to date and worked hard on my CMax. I pray this is the solution and the service manager (not advisor) was candid enugh to me. He's got other Ford vehicles with the same 3.1.3 with the exact same issue and its puzzling, we are both hoping for a 3.5.1 update soon. Kudos to Galpin, I :wub2:  these guys, they will "bat for you" as we say in Australia :rockon:

 

 

 

Jus since you had the GPS replaced, does that mean when the new SD card comes out you won't have to have anything done--just put in the new card?

No, it was not a 3.5.1 update. I have the A3 label in my SD but according to Galpin, it's an A4 version in the card. Go figure, no word on the 3.5.1 update yet and even Galpin does not know :sad:


Edited by Jus-A-CMax, 02 May 2013 - 09:34 PM.


#19 OFFLINE   rtshinn

rtshinn

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 78 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • LocationOhio
  • Current Vehicle:Ford C-Max Energi

Posted 03 May 2013 - 08:10 AM

Replacing the GPSM module was the only thing that ended up fixing this problem on my C-Max Energi



#20 OFFLINE   Adair

Adair

    C-Max Hybrid Member

  • Moderators
  • 1,444 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • LocationMilan, Michigan
  • Current Vehicle:Ford C-Max Hybrid SEL, 303A, built 11.24.12

Posted 03 May 2013 - 09:27 AM

Mine is going in Monday @ 9 for the GPS issues and the SYNC freeze up. I'm taking copies of the pictures I took last weekend.








Custom Search




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Privacy Policy TERMS OF SERVICE ·