Jump to content

Custom Search




Welcome to the C-MAX Hybrid Forum


Sign In  Log in with Facebook

Create Account
Welcome to the C-MAX Hybrid Forum. You must register to create topics or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Here's some member benefits:
  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members
  • Create photo albums and post images. . .more!
Click here to create an account now
 
Guest Message by DevFuse

Get you C-MAX Hybrid Registered in the official Ford Authorized Registry. More here.


Photo

Check Engine Light

engine light check

  • Please log in to reply
151 replies to this topic

#141 OFFLINE   bigrigmike

bigrigmike

    New Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 2 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • LocationUnited States
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C max

Posted 24 February 2014 - 01:54 PM

TheXym,

 

Let me lend a hand. PM me your name, phone number, VIN, mileage, and dealer info, and I'll see how I can help.

 

Ashley

I am a new member that can't send PM's yet and was wondering if you could help me with a similar issue.  I bought my Cmax used with 30,000 miles and at 30,700 miles the check engine light came on for a small evap leak.  Dealership did an evap test and said nothing wrong - cleared code and said they can't change parts without it showing up as a failure.  Is there another test they can run to check the purge valve or do I need to wait for the CEL to come on again?  
 
I have to take it into the dealership again tomorrow because the intelligent access is acting up.








Lose this advertisement by becoming a member. Click here to create a free account.


#142 OFFLINE   FordService

FordService

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 354 posts
  • Region:Decline
  • LocationDearborn, Michigan
  • My C-MAX's Year:Decline
  • Current Vehicle:Model T

Posted 24 February 2014 - 03:32 PM

 

I am a new member that can't send PM's yet and was wondering if you could help me with a similar issue.  I bought my Cmax used with 30,000 miles and at 30,700 miles the check engine light came on for a small evap leak.  Dealership did an evap test and said nothing wrong - cleared code and said they can't change parts without it showing up as a failure.  Is there another test they can run to check the purge valve or do I need to wait for the CEL to come on again?  
 
I have to take it into the dealership again tomorrow because the intelligent access is acting up.

 

 

bigrigmike,

 

I'm not a trained technician, so I'm unable to speculate about other tests your dealer might be able to perform. I'm happy to get your regional customer service manager involved, but I'll need some private information from you that I can't get until you can PM me. You do have a few other options, though. You can reach out to our team on Twitter @FordService, send a message to Meagan at Ford or Eric at Ford on Facebook, or call our Customer Relationship Center at 1-800-392-3673.

 

Hope that helps!

 

Ashley



#143 OFFLINE   fbov

fbov

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Platinum Member
  • 1,421 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • LocationRochester, NY
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-Max Hybrid

Posted 24 February 2014 - 05:28 PM

Mike had you recently filled the tank? I have capless filler and it sometimes fails to seal. Look earlier in this thread. The fix is to use the funnel to open and close the flaps in the filler neck. Haven't seen the MIL in months...

 

... but then, I dind't have a evap system problem. Hopefully you don't either.

Have fun,
Frank

 

PS here's a link to the other thread.

http://fordcmaxhybri...l-filler-inlet/


Edited by fbov, 24 February 2014 - 05:59 PM.


#144 OFFLINE   bigrigmike

bigrigmike

    New Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 2 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • LocationUnited States
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C max

Posted 25 February 2014 - 10:28 AM

Thanks,  Maybe this was a one time issue and I will let it go.  If the light comes back and they find nothing then I will PM to get more help.  

 

I just get nervous because it doesn't have much warranty left.  



#145 OFFLINE   Jenie Benson

Jenie Benson

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Facebook
  • 65 posts
  • Region:Decline
  • LocationMinnesota
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-max Energi

Posted 17 March 2014 - 03:48 PM

My 2013 CMax with 5200 miles is at the dealer with unresolved issues.  That's right, I'm at my first scheduled maintenance point and I am already having major issues. 

 

During the winter it would make a horrid vibration and howling type noise when getting to the second bar (whatever RPMs that is). Feels like it's coming from the tranny. Could never get it to do it for the dealer, guess I'll try again next winter. This started at 800 accumulated miles and only stopped once the weather warmed up.

 

A month or so ago, we were driving on the Interstate and the check engine light and the little yellow wrench came on and we lost a lot of power and limped home. Took it to the dealer the next day.  Tried to get the dealer to see if it was related to above mentioned vibration and noise.  They kept it indoors and couldn't get it to reoffend.  They said they fixed it, but I don't believe they did more than shut the light off and clear the code and check to see if it came back on.  Said they reprogrammed something, but when I talked to the service advisor recently, she said it didn't look like from their notes that they had reprogrammed anything, just ran it through pin-point tests.  The vibration and noise was worse than ever and happened more frequently after this visit, at least while it was still cold outside. By the time I had the time to take it to the dealer, it had warmed up too much and wasn't doing it anymore, so I didn't take it in.

 

Once the weather warmed up, the electronics starting tweeking out. Press the button to choose EV Later in the mornings so I can run the ICE to warm up a bit and the console will say it's in EV Later, but will run the full bars of EV and the ICE will not kick in, like it's in EV now or Auto mode.  Sometimes could get it the ICE to kick in when accelerating to get on the interstate, sometimes was forced to drive in EV mode when I didn't want to.  Dealer can't get it to do that either (probably because they aren't doing it the exact same way I am or something).  I took a photo on my phone the last time it did this of the console which I will be emailing to the dealer later today.

 

Check engine light decided to randomly come on when leaving work on Thursday (right at start up in the parking lot, having run perfectly "normally" twice earlier in the day). Tried stopping and restarting, still on. Drove directly to dealer. It's there now.  They've run some smoke tests on the Evaporative Emissions system due to the codes it's throwing, but so far, inconclusive (NOT ACCEPTABLE in my book to have an inconclusive answer on my brand new car).  So they are hanging on to it and apparently in conversation with the engineers in MI.  I won't be taking it back from them unless they've fixed it - really fixed it, not just made the light go away. And I'll be asking for copies of all the paperwork from previous visits with the code numbers listed. Pretty sure either the PCM is corrupted.  Service advisor told me the PCM wasn't speaking with the rest of the computers in the car properly when they ran initial tests on Thursday evening.  I'll be asking them what came of that initial diagnosis since they are now focusing on the evaporative emissions system and I fear they are missing the forrest for the trees.

 

Anyone on here from Ford who wants to lend a hand in getting this solved once and for all so I don't have to count the days it's been in the shop in order to claim lemon (cause I love this car, I just want it to work as intended), I would be very appreciative of any help you can give.



#146 OFFLINE   ScubaDadMiami

ScubaDadMiami

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Platinum Member
  • 1,408 posts
  • Region:U.S. Southern Atlantic
  • LocationMiami Beach, Florida
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:SEL, 303A, Panoramic Roof

Posted 17 March 2014 - 11:03 PM

I don't remember the thread, but search for reports of Woo noise or something like that. I know that this has been discussed not too long ago.



#147 OFFLINE   eaglover

eaglover

    New Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 10 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • LocationNY
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-Max SEL

Posted 27 March 2014 - 07:20 PM

Thanks for all the great information here,
 
Last month, the Check Fuel Fill Inlet warning appeared upon startup in my C-MAX.  I followed the instructions in the manual about inserting the fuel funnel a few times and waited the several driving cycles to see if the system would reset.  The engine light did come on in the midst of waiting as the manual warned, but eventually, the warnings stopped appearing. 
 
Everything was fine for a couple of weeks.  Then, the Check Fuel Fill Inlet warning started coming on again.  I followed the same instructions, but many, many driving cycles later, the warning was still appearing. 
 
So, I visited the dealer this morning for that issue along with a liftgate latch problem.  The service advisor told me that this issue had to do with just another computer update.  The written service report stated that they reprogrammed the powertrain control module, cleared the code, and reset the light. 
 
Of course, having read what everyone posted here, I am skeptical if they really fixed the problem.


Since March 10, I've had my C-MAX in and out of the service center with check engine light warnings. After they ran various tests and didn't find much during the first two visits, they finally decided to replace the purge valve this week on the third visit. I got the car back today. So, we'll see how things go.

The part they installed was AU5Z 9C915 D: Valve ASY according to the service report, version D of the same part everyone else seems to have had replaced.

For those of you who had the part replaced in 2012 or 2013, have you had any problems since then?

#148 OFFLINE   kostby

kostby

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 571 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • LocationIndiana
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-MAX Hybrid SE

Posted 24 June 2014 - 05:43 PM

For future reference when searching for specific Diagnostic Trouble Codes (DTC) Ford has free downloads of pdf copies of the "OBD System General Overview and Operation Summary Guides" for Ford and Lincoln vehicles.

 

NOTE: These are NOT the actual service manuals with repair procedures.

 

In addition to great technical overviews of the many complex systems at work in our vehicles, it provides a general reference for many of the trouble codes unique to HEV's (Hybrids and Plug Ins).

 

Downloading a copy to your device allows you to do a quick search of the pdf to locate DTC's

 

Here's the 2014 Hybrid and Plug-in Hybrid Electric Vehicles (includes C-MAX Hybrid and Energi) link: http://www.motorcraf...DSM1402_HEV.pdf

Here's the 2013 Hybrid and Plug-in Hybrid Electric Vehicles (includes C-MAX Hybrid and Energi) link: http://www.motorcraf...DSM1303_HEV.pdf

 

Or in the future, select the appropriate model year on this page:

http://www.motorcraf...t&menuIndex1=10


  • JAZ and cheezy like this

#149 OFFLINE   Tomasz Karwowski

Tomasz Karwowski

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Facebook
  • 63 posts
  • Region:European Union
  • LocationPoland
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-Max Hybrid SE

Posted 25 June 2015 - 02:18 PM

P0456 - small leak EVAP.... - 10 months  :nonono:

Than I bought new EVAP sensor and put it to the trunk, and....... check engine light turn off.  :banghead:  But why?? 'the perversity of inanimate objects' ??  :headscratch: 



#150 OFFLINE   Tomasz Karwowski

Tomasz Karwowski

    C-Max Hybrid Member

  • C-MAX Hybrid Facebook
  • 63 posts
  • Region:European Union
  • LocationPoland
  • My C-MAX's Year:2013
  • Current Vehicle:C-Max Hybrid SE

Posted 15 July 2015 - 10:10 AM

I replaced Evap sensor - and I have P0456 again. Whan can I do with that?



#151 OFFLINE   knarfy

knarfy

    New Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 1 posts
  • Region:Decline
  • LocationAustin, texas
  • My C-MAX's Year:2014
  • Current Vehicle:Ford C-Max

Posted 16 February 2018 - 12:18 PM

Could anyone tell me exactly where the canister purge valve is located on a 2014 C-Max hybrid?



#152 OFFLINE   rocolema

rocolema

    New Member

  • C-MAX Hybrid Member
  • 2 posts
  • Region:U.S. Southern Plains
  • LocationUnited States
  • My C-MAX's Year:2014
  • Current Vehicle:C-Max Energi

Posted 16 February 2018 - 02:36 PM

If you "top off" you gas tank, it can cause the sensor to think something is wrong and turn on the "check engine" warning light. Don't "top off"


  • obob likes this






Custom Search




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Privacy Policy TERMS OF SERVICE ·